Fleksitarianizm polega na tym, że zamierzamy wyeliminować z naszej diety produkty zwierzęce, ale nie jesteśmy w tym rygorystyczni. Dalej zdarzy nam się czasem przekąsić coś mięsnego, nie robimy z tego dramatu, ale jednak chcielibyśmy coś w diecie zmienić, odżywiać się bardziej zdrowo.
„Vege bez zobowiązań” to książka z przepisami na dania z całego świata, przeznaczona zarówno dla jedzących mięso, ale chcących je ograniczyć, jak i wegetarian i wegan. Przepisy są tak skonstruowane, że możemy w prosty sposób je modyfikować i dostosować dla potrzeb fleksitarian, wegetarian oraz wegan. I w tej uniwersalności jest siła tej pozycji.
A co znajdziemy w środku? Cudowne przepisy na przekąski, zupy, sałatki i wiele innych. A wszystko kolorowe, smaczne i tylko czekające by przyrządzić i zjeść (bo takie pyszności długo nie pozostaną na talerzu). Są tu przepisy z całego świata, więc obok swojskich naleśników (lecz w zupełnie innym wydaniu) w książce znajdziecie przepisy na takie perełki jak musaka z soczewicy, bakłażan po Syryjsku czy pacos z kalafiorem. A to dopiero początek dań, które przyrządzicie z pomocą tej książki!
Ciekawym pomysłem autorki są przepisy na wegański parmezan, ser i śmietanę, dzięki czemu nasze dania mogą być jeszcze smaczniejsze i nie musimy rezygnować z tych dodatków.
„Vege bez zobowiązań. Fleksitariańskie przepisy z całego świata” to pozycja godna polecenia, dzięki której możemy smacznie i zdrowo wejść w świat kuchni wegańskiej, wegetariańskiej i ograniczyć w naszej diecie mięso, nabiał czy ryby. Polecam.
Artur
Recenzja w ramach współpracy z Wydawnictwem RM
Autor: Julia Charles
Wydawnictwo: RM
Od czasów studiów jestem wegetarianką, więc to coś zdecydowanie dla mnie.
OdpowiedzUsuńTym bardziej polecam "Vege..." i wcześniejszą "Lunchbox..."
Usuń