Kuchnia indyjska te jedna z najciekawszych kuchni świata. Dania są bardzo urozmaicone, kolorowe, i co najważniejsze, pyszne.
Autorka książki to znana nie tylko w Indiach szefowa kuchni. Występowała wielokrotnie w radiu i telewizji i pisała artykuły do magazynów kulinarnych.
Roopa Gulati przygotowała dla nas 70 przepisów na wegetariańskie potrawy, które trafią w gust największych smakoszy. Mamy zarówno przekąski, przystawki, jak i dania główne. Na koniec są przepisy na pyszne chlebki i dodatki.
"Kuchnia indyjska" to kilkadziesiąt przepisów, od prostych do takich, gdzie potrzebujemy wieku składników, jasno opisanych i opatrzonych pięknymi fotografiami. Pomidorowy Rasam, sałatka owocowa Chaat Masala, Masala z fasoli półksiężycowatej i orzechów nerkowca, a może Dal z zielonej fasoli mung? Każdy znajdzie coś dla siebie.
Co prawda wiele potraw wymaga składników, które nie są dostępne w każdym markecie, ale warto ich poszukać, by przyrządzić takie pyszności. No i można uruchomić kreatywność, poeksperymentować w kuchni, szukając zamienników.
Ciekawa pozycja dla fanów kuchni indyjskiej i poszukujących nowych smaków.
Artur
Chętnie popróbowałabym takich smaków.
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń