czwartek, 10 listopada 2022

"Kuchnia indyjska. Wegetariańskie smaki świata" Roopa Gulati (recenzja)

 



Kuchnia indyjska te jedna z najciekawszych kuchni świata. Dania są bardzo urozmaicone, kolorowe, i co najważniejsze, pyszne.


Autorka książki to znana nie tylko w Indiach szefowa kuchni. Występowała wielokrotnie w radiu i telewizji i pisała artykuły do magazynów kulinarnych.


Roopa Gulati przygotowała dla nas 70 przepisów na wegetariańskie potrawy, które trafią w gust największych smakoszy. Mamy zarówno przekąski, przystawki, jak i dania główne. Na koniec są przepisy na pyszne chlebki i dodatki.




"Kuchnia indyjska" to kilkadziesiąt przepisów, od prostych do takich, gdzie potrzebujemy wieku składników, jasno opisanych i opatrzonych pięknymi fotografiami. Pomidorowy Rasam, sałatka owocowa Chaat Masala, Masala z fasoli półksiężycowatej i orzechów nerkowca, a może Dal z zielonej fasoli mung? Każdy znajdzie coś dla siebie.




Co prawda wiele potraw wymaga składników, które nie są dostępne w każdym markecie, ale warto ich poszukać, by przyrządzić takie pyszności. No i można uruchomić kreatywność, poeksperymentować w kuchni, szukając zamienników.


Ciekawa pozycja dla fanów kuchni indyjskiej i poszukujących nowych smaków.


Artur








2 komentarze: