poniedziałek, 29 sierpnia 2022

„Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem” Anoushka Davy (recenzja)

 



Od dawna nie jest tajemnicą, jaki czynnik odpowiada za większość przewlekłych chorób. Atak serca, udary, nowotwory – większości można by uniknąć, gdyby w naszym organizmie nie rozwinęły się stany zapalne. Ich źródłem jest niewłaściwa dieta. Tylko co zrobić, by wyeliminować te nieprawidłowości i cieszyć się zdrowiem? Na te pytania odpowiada opisywany poradnik.






Książka podzielona jest na cztery części. 


„Nauka” opisuje w przystępny sposób, czym są stany zapalne i jak wpływają na nasz organizm. Poznajemy ich przyczyny i dowiadujemy się jak je zdiagnozować.


„W części „Styl życia” autorka przybliża zdrowe nawyki ważne dla zdrowia i opisuje jakie oddziaływanie na nasze samopoczucie i kondycję mają wysiłek fizyczny i stres.


I wreszcie mamy „Odżywianie”. To już są konkrety na temat diety przeciwzapalnej. Autorka radzi jakie jedzenie wybierać, by przygotować zdrowe posiłki i czuć się lepiej we własnej skórze.


Ukoronowaniem publikacji są przepisy na zdrowe śniadania, obiady, przekąski i desery. Wybrane danie pokazują dobitnie, że może być zdrowo i jednocześnie smacznie. Mus czekoladowy, pizza, spaghetti? Jak najbardziej! Wystarczy tylko przygotować potrawy według rad autorki (oczywiście warto eksperymentować i stosować  np. zamienniki do produktów trudnodostępnych, lub takich na które nas nie stać).













„Dieta przeciwzapalna” to ciekawa i przydatna publikacja. Napisana prosto, zrozumiale i bogato ilustrowana. Jeśli chcecie zmienić nawyki żywieniowe, cieszyć się dobrym zdrowiem, książka podpowie Wam jak to zrobić. Polecam.


Artur


Recenzja powstała w ramach współpracy z Wydawnictwem Publicat


4 komentarze:

  1. Bardzo ważna tematycznie publikacja, więc chętnie się z nią zapoznam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że z takiej książki można dowiedzieć się sporo ciekawych informacji.

    OdpowiedzUsuń