Od dawna nie jest tajemnicą, jaki czynnik odpowiada za większość przewlekłych chorób. Atak serca, udary, nowotwory – większości można by uniknąć, gdyby w naszym organizmie nie rozwinęły się stany zapalne. Ich źródłem jest niewłaściwa dieta. Tylko co zrobić, by wyeliminować te nieprawidłowości i cieszyć się zdrowiem? Na te pytania odpowiada opisywany poradnik.
Książka podzielona jest na cztery części.
„Nauka” opisuje w przystępny sposób, czym są stany zapalne i jak wpływają na nasz organizm. Poznajemy ich przyczyny i dowiadujemy się jak je zdiagnozować.
„W części „Styl życia” autorka przybliża zdrowe nawyki ważne dla zdrowia i opisuje jakie oddziaływanie na nasze samopoczucie i kondycję mają wysiłek fizyczny i stres.
I wreszcie mamy „Odżywianie”. To już są konkrety na temat diety przeciwzapalnej. Autorka radzi jakie jedzenie wybierać, by przygotować zdrowe posiłki i czuć się lepiej we własnej skórze.
Ukoronowaniem publikacji są przepisy na zdrowe śniadania, obiady, przekąski i desery. Wybrane danie pokazują dobitnie, że może być zdrowo i jednocześnie smacznie. Mus czekoladowy, pizza, spaghetti? Jak najbardziej! Wystarczy tylko przygotować potrawy według rad autorki (oczywiście warto eksperymentować i stosować np. zamienniki do produktów trudnodostępnych, lub takich na które nas nie stać).
„Dieta przeciwzapalna” to ciekawa i przydatna publikacja. Napisana prosto, zrozumiale i bogato ilustrowana. Jeśli chcecie zmienić nawyki żywieniowe, cieszyć się dobrym zdrowiem, książka podpowie Wam jak to zrobić. Polecam.
Artur
Recenzja powstała w ramach współpracy z Wydawnictwem Publicat
Bardzo ważna tematycznie publikacja, więc chętnie się z nią zapoznam.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra publikacja, warta polecenia.
UsuńMyślę, że z takiej książki można dowiedzieć się sporo ciekawych informacji.
OdpowiedzUsuńKompleksowe podejście do tematu. Warto przeczytać.
Usuń